Gryka jest jedną z najpopularniejszych kasz serwowanych na polskich stołach.
Jest jedną z najwartościowszych kasz, ponieważ zawiera w swoim składzie wysokie wartości odżywcze.
Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych (głównie magnezu oraz fosforu) i witamin (B1, B2, PP, C).
Kasza gryczana niepalona daje możliwość samodzielnego podprażenia. Jest wybornym dodatkiem do zup, pulpetów, gulaszów i pieczeni.
SKŁADNIKI ekologiczna kasza gryczana palona 100 %.
OPIS Ekologiczna kasza gryczana palona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1517 kJ/358 kcal
Tłuszcz 2,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 69 g
w tym cukry 1,1 g
Błonnik 5,4 g
Białko 12 g
Sól 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, NASIONA SEZAMU, SOJĘ.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 500g