SKŁADNIKI Woda, mąka jaglana* 10%, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS Ekologiczny koncentrat żurku jaglanego jest bezglutenowym produktem rolnictwa ekologicznego przeznaczonym dla konsumentów chcących się odżywiać bezglutenowo. Każda partia produkcyjna jest poddawana badaniom na obecność glutenu przez niezależne laboratorium.
Koncentrat składa się wyłącznie z bezglutenowej mąki jaglanej, wody i soli kłodawskiej, składniki te poddawane są naturalnemu kiszeniu. W celu zachowania najwyższej jakości produkt poddawany jest łagodnej pasteryzacji.
Ekologiczny koncentrat żurku jaglanego jest podstawą do przygotowania wspaniałej zupy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 158 kJ / 37 kcal
Tłuszcz: <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
Węglowodany: 7,2 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 1,1 g
Sól: 1,5 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin
przepis na żurek jaglany z chrzanem
Składniki: żurek jaglany Bio bezglutenowy - 1 butelka
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
sól i pieprz - 1 do smaku
majeranek - 1/2 łyżeczki
ziemniaki - 5 szt.
jaja na twardo - 4 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
chrzan - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
KROK 1: Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj przyprawy. Zacznij gotować. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj do zupy. Posiekaj czosnek, dodaj. Kiedy ziemniaki będą miękkie , dodaj łyżeczkę chrzanu.
KROK 2: Dokładnie wymieszaj zawartość żurku, wlewaj i mieszaj. Zagotuj chwilę.
Podawaj z jajem i świeżym majerankiem.
SMACZNEGO